2017/09/02

Spenótos-ricottás ravioli

Hozzávalók:
A töltelékhez:
- 460 gramm spenótlevél (vagy egy kocka - - - fagyasztott spenótpüré)
- 175 gramm ricotta
- egy kávéskanál só
- egy hintésnyi őrölt szerecsendió
- egy hintésnyi őrölt feketebors
- 1 tojás
- 20 gramm reszelt parmezán sajt + a tálaláshoz
A tésztához:
- 2 tojás
- negyed kávéskanál só
- kb. 120 gramm liszt (pontosan kétszer annyi liszt, mint amennyi a tojások súlya)
A szószhoz:
- 75 gramm vaj
- 5-6 zsályalevél

Elkészítés:
A spenótleveleket alaposan megmosom, és a víz különösebb lecsepegtetése nélkül lábasba teszem, alágyújtok, és néha kevergetve nagyjából öt perc alatt elkészül. Érdemes nagy lábast használni, mert van terjedelme, persze mire kész, szinte csupán légypiszok-méretű a kiindulási ponthoz képest:


Ekkor elzárom, kiborítom egy deszkára, és összevágom – nagyzolva, nem kell apróra. Visszateszem a lábasba, hozzákeverem a ricottát, a reszelt parmezán sajtot, a tojást, és ízesítem a sóval, szerecsendióval és borssal. Hagyom kihűlni, és nekiállok a tésztának. Felütöm a két tojást, megmérem a súlyukat, és pontosan kétszer annyi lisztet teszek hozzájuk, mint amennyi a tojások súlya volt. Enyhén sózom, és alaposan összedolgozom addig, míg gombócba nem áll, és sima tésztafelület nem lesz. Ha nem akar összeállni, benedvesítem a kezem, és úgy gyúrom. Ha megvan, nagyjából egy centis szeletekre vágom a tésztát, és kinyújtom. Ha van tésztagép, akkor minden egyes fokozaton egymás után egészen a negyedik fokozatig nyújtom a tésztát, az ötödiken már nem kell, mert akkor nagyon vékony lesz. Ha nincs gép, akkor is felszeletelem a tésztát, és lisztezett felületen nyújtófával nagyjából 2mm vastagra nyújtom. Ha ki van nyújtva a tészta, fogok kettőt, ami hosszában nagyjából megegyezik, és az egyikre egy teáskanálnyi (vagy inkább kisebb) tölteléket teszek egymástól nagyjából 2 centire.


Ráteszem a másik tésztát, elegyengetem rajta, és levágom a felesleget (amit újragyúrva akár reszelt tésztának, vagy nyesedékként lebbencstésztának kiválóan fel lehet használni).

Ezután a két töltelék között elvágom a tésztát, és a szélüket vagy villával, vagy ujjal alaposan összenyomkodom, hogy a főzés során ne nyíljanak szét.


Mivel elég nagyok lettek, megcsináltam ugyanezt kisebb változatban:


Folytattam a méretek próbálgatását, volt amelyiket tortellini formátumban csináltam, és összecsipkedtem a végüket.


Fél órán át lisztezett felületen hagyom őket száradni,az első negyed óra után megfordítom őket. Felteszek egy nagyobb lábasban forrni sós vizet, és ha forr, egyenként beleteszem a raviolikat úgy, hogy közben egy kanállal enyhén kevergetem a vizet, hogy ne főjenek össze. 3-4 perc után félig meg is fő, ha feljön a víz tetejére onnantól még főzöm két percet. Lyukacsos szedővel kiemelem őket a vízből, és tálalom.

Érdemes hozzá készíteni egy vajas-zsályás szószt. Ehhez 75 gramm vajat egy kisebb serpenyőben alacsony lángon felolvasztok. Amint elkezd folyékony lenni, beleteszem a zsályaleveleket, és kevergetve addig melengetem a vajban, míg össze nem esik, ez 1-2 percnél nem több. Ha kész, ebből locsolok a raviolikra, amitől kellemesen sósak, szaftosak, és persze zsályásak lesznek.


Tipp:
Természetesen hússal is lehet tölteni, például bolognai szósszal.


Nehézség: nehéz
Idő: tán nem túlzok nagyon, ha azt mondom, hogy fél nap
Adag: 3-4
Mosogatnivaló: sok

No comments:

Post a Comment