2013/09/08

Spenótos cannelloni

Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- fél teáskanál kristálycukor
- fél kávéskanál őrölt rozmaring
- 20-25 dkg spenótlevél
- egy kevés őrölt szerecsendió
- 4 lasagne tésztalap
- 2 dl tej
- 5 dkg vaj (plusz 4 teáskanál)
- 3 evőkanál liszt
- 25 dkg ricotta
- só
- bors (ha az ízlés úgy kívánja)

Elkészítés:

A spenótleveleket sós vízben öt percig főzöm. Eközben apróra vágom a vöröshagymát, és fokhagymanyomón átküldöm a fokhagymát. Az olívaolajban pár percig párolom őket.
Ha elkészült a spenót, leszűröm és elkeverem az olívaolajas hagymában, majd hozzáteszem a ricottát. Hevítem, és kevergetem, hogy amennyire lehet, krémes állaga legyen. Ha szükséges, sózom, borsozom.
Eközben elkezdem főzni a lasagne lapokat. Sós vizet felforralok, és egyenként kifőzöm a tésztákat. Ez a legvacakolósabb része, de nem kell sok vizet forralni, és elég cserélgetni benne a lasagnékat. Egy lapot 10-12 percig főzök. (Ha több időm van, előre készítek hozzá házi lasagne lapokat.) 
Miközben főnek a lapok, az elkészülteket megkenem a spenótos-ricottás krémmel, és összecsavarom. 
A besamel mártás ilyen kis mennyiségben hamar elkészül, ráér ezen a ponton elkezdeni. 
Egy lábasba öntök 2 dl tejet, hozzáteszem az 5 dkg vajat, és felmelegítem míg a vaj elolvad a tejben. Ezután hozzászórom a lisztet, és azon nyomban elkezdem kevergetni, nehogy csomós legyen.  Ha feloldódik a liszt, és besűrűsödött, akkor van kész a mártás.
Olyan kisebb tepsit választok, ami nagyjából olyan széles, hogy a felcsavart lasagne széltében beleférjen, hogy így visszatartsa az esetleg kifolyó tölteléket.
A tepsit kibélelem alufóliával, az aljára teszek 1-1 teáskanál vajat, és ráöntök egy kevés meleg besamel mártást. Rápakolom a cannellonikat, rájuk teszem a maradék 1-1 teáskanál vajat és ráöntöm a maradék besamelt.
Előmelegített sütőben sütöm 180 fokon 20-25 percig.

Tipp:
Az ínyencebbek rakhatnak a besamel tetejére reszelt sajtot is.


Nehézség: közepes
Idő: kb. 1 óra + sütés
Adag:
 2
Mosogatnivaló: közepes

No comments:

Post a Comment